Aguonos

aguonos
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 640,0 32,0%
Baltymai, g 19,9 39,8%
Angliavandeniai, g 24,7 9,1%
iš kurių cukrus, g 1,4 1,6%
Riebalai, g 46,7 66,7%
iš kurių riebalų rūgštys, g 6,1 30,3%
Skaidulos, g 20,5 82,0%
Natris (druska), g 0,1 1,5%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Aguonų sėklos yra mažesnės nei 1 milimetras ir kilograme jų yra apie 3 – 4 milijonus. Visos aguonos dalys yra nuodingos, išskyrus sėklas. Žiedai išauga pavieniai ant ilgų žiedkočių. Vainiklapiai dideli, balti, rausvi, raudoni, violetiniai. Vaisius – dėžutė, atsidaranti skylutėmis, pro kurias išbyra smulkios sėklos. Gentyje yra apie 90-120 rūšių. Aguonų sėklose ir jų aliejuje nėra opiumo ir jos plačiai naudojamos viso pasaulio kulinarijoje. Aguonos yra plačiai auginamos visoje Europoje, Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje ir Azijoje. Australija, Turkija ir Indija yra pagrindinės aguonų augintojos.

Labiausiai vertinami dėl:

kiekis 100g produkto RVK*, %
Manganas, mg 6,7 335,0%
Kalcis, mg 1438,0 179,8%
Varis, mg 1,6 160,0%
Fosforas, mg 870,0 124,3%
Magnis, mg 347,0 92,5%
Tiaminas, mg 0,9 81,8%
Cinkas, mg 7,9 79,0%
Geležis, mg 9,8 70,0%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi;
  • Kalcis svarbus normaliam kraujo krešėjimui, raumenų veiklai, nervų impluso perdavimui, virškinimo fermentų veikimui, kaulų ir dantų būklei palaikyti, nervų sistemos, raumenų veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį;
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai;
  • Fosforas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, kaulų ir dantų būklei palaikyti;
  • Magnis svarbus nomaliai baltymų sintezei, psichologinei būklei palaikyti;
  • Tiaminas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti ir normaliai širdies veiklai;
  • Cinkas svarbus normaliai rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, normaliai pažinimo funkcijai, angliavandenių ir vitamino A apykaitai, baltymų sintezei, imuninės sistemos veiklai, padeda išsaugoti normalų regėjimą;
  • Geležis svarbi normaliai pažinimo funkcijai, energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, deguonies pernešimui organizme, imuninės sistemos veiklai.

Istorija. Aguonas auginti ėmė šumerai. Mitologijoje aguona užima ypatingą vietą. Istoriniai šaltiniai byloja, kad senovės graikai ypač gerbė žemdirbystės deivę Demetrą, padovanojusią žmonijai aguoną – augalą, malšinantį skausmus. Dėl to šios deivės statulos papėdę visada puošė aguonos, o jos žyniai nešiojo aguonų galvučių vainikus.

Graikai turėjo ir miego dievą – Hipnozą, o romėnai – Morfėjų, kurie vaizduojami rankose laikantys aguonų stiebus.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 432/2012
  2. Self nutrition data

Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Aguonomis paprastai gardinami įvairūs kepiniai;
  • Įdarams aguonos paprastai yra sumalamos ir sumaišomos su sviestu ar pienu;
  • Vienas populiariausių patiekalų iš aguonų valgomas per Kūčias – aguonų pienas su kūčiukais.

Pakuotė
aguonos 100g Arimex
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.