Graikiniai riešutai

graikiniai_lukst2
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 654,0 32,7%
Baltymai, g 15,2 30,5%
Angliavandeniai, g 13,7 5,1%
iš kurių cukrus, g 2,6 2,9%
Riebalai, g 65,2 93,1%
iš kurių riebalų rūgštys, g 6,56 311,0%
Skaidulos, g 6,7 26,7%
Natris (druska), g 0,02 0%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Mokslininkai įsitikinę graikinių riešutų nauda, ypač, kai šie riešutai vartojami su odelėmis. Kai kuriuose informacijos šaltiniuose rasite, kad odelę reikėtų nulupti, tačiau mes nerekomenduojame to daryti, nes odelėje yra apie 90% taninų, flavonoidų. Odelė yra šiek tiek kartoka, tad greičiausiai dėl to ją kai kas rekomenduoja lupti.

Graikiniai riešutai labiausiai vertinami dėl:

kiekis 100g produkto RVK*, %
Manganas, mg 3,9 196,5%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Manganas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei palaikyti, normaliam jungiamojo audinio formavimuisi. Manganas padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos

 

Graikinių riešutų istorija. Graikiški riešutai yra žinomi tūkstantmečius. Pirmiausiai graikiniai riešutai buvo labiausiai paplitę aplink Kaspijos jūrą ir buvo vadinami persiškais riešutais. IV amžiuje romėnai atvežė šiuos riešutmedžius į Europą ir nuo to laiko jie čia auginami.

Graikiški riešutmedžiai visuomet buvo labai vertinami dėl savo ilgaamžiškumo, panaudojimo maisto, medicinos srityse.

Šiuo metu didžiausi komerciniai riešutų augintojai yra Kinija, JAV, Iranas ir Turkija.

Alergija riešutams. Alerginės reakcijos gali atsirasti beveik bet kuriam maistui, tačiau moksliniai tyrimai išskiria specifines 8 produktų rūšis, kuriems gali būti padidinta alerginė reakcija. Tai kviečiai, karvės pienas, vištų kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, medžių riešutai, žemės riešutai ir sojos produktai. Maisto alergijos simptomai kartais gali pasireikšti kaip odos bėrimas, dilgėlinė, niežulys, egzema, lūpų, liežuvio ar gerklės patinimas dilgčiojimas burnoje, švokštimas ar nosies užgulimas, galvos svaigimas. Tačiau maisto alergijos simptomai taip pat gali būti kur kas bendresnio pobūdžio. Gali apimti nuovargis, depresija, lėtinis galvos skausmas, lėtinės žarnyno problemos  ir nemiga. Kadangi daugumą alergijos maistui simptomai gali kilti dėl kitų įvairių sveikatos problemų, pajutus išvardintus simptomus reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros centrą siekiant įvertinti maisto alergijos vaidmenį jūsų sveikatai.

Informacija paruošta remiantis:

  1. Graikiniai riešutai
  2. Graikinių riešutų istorija

Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.
  • Graikiniais riešutais paskaninkite salotas.
  • Anot mokslininkų, kasdien suvalgyti reikėtų 7–9 riešutus – tai prilygsta 50 g mėsos.

Pakuotė
Graikiniai riesutai_100g Arimex
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.