Karijų riešutai

karijos
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 729,0 36,5%
Baltymai, g 9,0 18,0%
Angliavandeniai, g 12,0 4,4%
iš kurių cukrus, g 5,0 5,6%
Riebalai, g 71,0 101,4%
iš kurių riebalų rūgštys, g 7,0 35,0%
Skaidulos, g 3,0 12,0%
Natris (druska), g 0,0 0,0%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Pietų Amerikoje  dažniausiai  augantys pekaninių karijų (arba pekanų) riešutai – pikantiškas ir maistingas užkandis. Jų skonos švelnesnis nei graikinių riešutų, dėlto labai mėgstamas vaikų užkandis.

Labiausiai vertinami dėl:

kiekis 100g produkto  RVK*, %
Fluoridas 10,0 286%
Manganas, mg 4,5 225,0%
Varis, mg 1,2 120,0%
Tiaminas, mg 0,7 63,6%
Cinkas, mg 4,5 45,0%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Fluoridai padeda palaikyti dantų mineralizaciją.
  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai.
  • Cinkas svarbus normaliai rūgščių ir šarmų pusiausvyrai,  normaliai pažinimo funkcijai, angliavandenių ir vitamino A apykaitai, baltymų sintezei, imuninės sistemos veiklai, padeda išsaugoti normalų regėjimą.
  • Tiaminas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti ir normaliai širdies veiklai.

Istorija. Dar vadinami Pekaninių karijų arba tiesiog karijų riešutai – Juglandaceae šeimai priklausantis augalas. Tai gan aukšti medžiai, literatūroje rašoma, kad paprastai užauga iki 20-40 m. aukščio, užfiksuotas netgi 55 m. aukščio riešutas. Natūraliai augančio vainikas beiveik rutuliškas, lapai stambūs, neporiškai plunksniški, vaisiai susitelkę kuokštais (po 3—11 vaisių). Pirmą kartą pekano riešutai yra paminėti 1792 metais. Riešutas kilęs iš Šiaurės Amerikos.

Alergija riešutams. Alerginės reakcijos gali atsirasti beveik bet kuriam maistui, tačiau moksliniai tyrimai išskiria specifines 8 produktų rūšis, kuriems gali būti padidinta alerginė reakcija. Tai kviečiai, karvės pienas, vištų kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, medžių riešutai, žemės riešutai ir sojos produktai. Maisto alergijos simptomai kartais gali pasireikšti kaip odos bėrimas, dilgėlinė, niežulys, egzema, lūpų, liežuvio ar gerklės patinimas dilgčiojimas burnoje, švokštimas ar nosies užgulimas, galvos svaigimas. Tačiau maisto alergijos simptomai taip pat gali būti kur kas bendresnio pobūdžio. Kadangi daugumą alergijos maistui simptomai gali kilti dėl kitų įvairių sveikatos problemų, pajutus išvardintus simptomus reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros centrą siekiant įvertinti maisto alergijos vaidmenį jūsų sveikatai.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. Karijos
  2. Karijų riešutai

 


Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Karijų riešutai pikantiškas ir maistingas užkandis.
  • Riešutus geriausia valgyti nesaldintus ir nesūdytus, jei skrudintus, tai tik švelniai.
  • Plačiai naudojamas kulinarijoje, konditerijoje, įvairiuose desertuose, leduose, spaudžiamas aliejus skoniu ir kvapu panašus į alyvų aliejų.

Pakuotė
Kariju riesutai 100g
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.