Lazdynų riešutai

lazdynai lukstenti
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto GDA, %
Energetinė vertė, kcal 718,0 35,9%
Baltymai, g 17,6 35,2%
Angliavandeniai, g 14,9 5,5%
iš kurių cukrus, g 3,4 3,8%
Riebalai, g 63,2 90,3%
iš kurių riebalų rūgštys, g 4,5 22,6%
Skaidulos, g 9,6 38,4%
Natris (druska), g 0,0 0,3%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Tai vietinis augalas Europoje ir vakarų Azijoje. Nors ir netolygiai, bet paplitę ir dažni visoje Lietuvoje. Vaisius ovalios arba kiek pailgos, kiek suplotos formos – kietu sumedėjusiu, tvirtu kevalu riešutas 1,5–2,7 cm ilgio ir 1,1–2 cm skersmens, apgaubtas lapų gožele. Jie būna po 2–7 kekėse, kartais pavieniai. Riešutai prinoksta rugpjūčio arba rugsėjomėn. ir iškrenta iš goželių. Prinokusių kevalas paruduoja su šviesesniu ar tamsesniu atspalviu. 1000 riešutų sveria apie 2 kg, rinktinių – apie 5 kg. Riešutai labai maistingi ir skanūs. Lazdynai – anksčiausiai pražystantis savaiminės Lietuvoje dendrofloros krūmedis. Pagal paprastojo lazdyno žydėjimo pradžios laiką, yra sprendžiama ankstyvojo pavasario pradžia. Paprastai Lietuvoje gali pradėti žydėti įvairių pavasario laikotarpiu – dažniausiai kovo ar balandžio mėn., prieš sprogstant lapams, bet vidutinė žydėjimo pradžios data apie kovo 23 dieną. Nors ir retai, bet kartais sužydi ir vasario mėnesį.

Labiausiai vertinami dėl:

 kiekis 100g produkto  GDA, %
Manganas, mg 6,2 310,0%
Varis, mg 1,7 170,0%
Vitaminas E, mg 15,0 125,0%
Tiaminas, mg 0,6 54,5%
Magnis, mg 163,0 43,5%
Vitaminas B6, mg 0,6 42,9%

 

  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.
  • Varis ir vitaminas B6 svarbūs normaliai nervų sistemos veiklai, energinių medžiagų apykaitai.
  • Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
  • Tiaminas svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, psichologinei būsenai palaikyti, normaliai širdies veiklai.

 Išsami vitaminų, mineralų lentelė:

kiekis 100g produkto GDA %
Vitaminai
Vitaminas A, IU 20,0 2,5%
Vitaminas C, mg 6,3 7,9%
Vitaminas E, mg 15,0 125,0%
Vitaminas K, mcg 14,2 18,9%
Tiaminas, mg 0,6 54,5%
Riboflavinas, mg 0,1 7,1%
Niacinas, mg 1,8 11,3%
Vitaminas B6, mg 0,6 42,9%
Vitaminas B12, mcg 0,0 0,0%
Pantoteno rūgštis, mg 0,9 15,0%
Mineralai
Kalcis, mg 114,0 14,3%
Geležis, mg 4,7 33,6%
Magnis, mg 163,0 43,5%
Fosforas, mg 290,0 41,4%
Kalis, mg 680,0 34,0%
Cinkas, mg 2,5 25,0%
Varis, mg 1,7 170,0%
Manganas, mg 6,2 310,0%
Selenas, mcg 2,4 4,4%

 

Istorija. Į mūsų kraštą lazdyno riešutai atkeliauja iš Turkijos, Italijos, JAV, Prancūzijos, lietuviškais gi mėgaujasi retas – jie mažesni, ir parduotuvėse jų nėra. Riešutų branduoliai turi specialų žymėjimą, suprantamą visame pasaulyje, – tai branduolių skaičius vienoje uncijoje (30 g). Pavyzdžiui, 9/11, 13/15 skaičiai nurodo, kad vienoje uncijoje telpa 9-11 arba 13-15 branduolių, o kuo mažesnis skaičius, tuo stambesni branduoliai.

Alergija riešutams. Alerginės reakcijos gali atsirasti beveik bet kuriam maistui, tačiau moksliniai tyrimai išskiria specifines 8 produktų rūšis, kuriems gali būti padidinta alerginė reakcija. Tai kviečiai, karvės pienas, vištų kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, medžių riešutai, žemės riešutai ir sojos produktai. Maisto alergijos simptomai kartais gali pasireikšti kaip odos bėrimas, dilgėlinė, niežulys, egzema, lūpų, liežuvio ar gerklės patinimas dilgčiojimas burnoje, švokštimas ar nosies užgulimas, galvos svaigimas. Tačiau maisto alergijos simptomai taip pat gali būti kur kas bendresnio pobūdžio. Kadangi daugumą alergijos maistui simptomai gali kilti dėl kitų įvairių sveikatos problemų, pajutus išvardintus simptomus reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros centrą siekiant įvertinti maisto alergijos vaidmenį jūsų sveikatai.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. Lazdynų riešutai
  2. Lazdynų riešutų istorija
  3. Apie lazdynų riešutus

 


Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Lazdyno riešutai dedami į duoną, pyragus, saldumynus.
  • Riešutai valgomi švieži ar kiek pakepinti, iš jų spaudžiamas aliejus, kuris vartojams konditerijoje.
  • Išbandykite: kepdami omletą įberkite smulkintų lazdyno riešutų ir juodųjų pipirų.
  • Jais galima gardinti desertus, jogurtus, mėsą, tinka ir su sūriais.

Pakuotė
100g
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.