Migdolų riešutai
Maistingumo lentelė | kiekis 100g produkto | RVK, % |
---|---|---|
Energetinė vertė, kcal | 663,0 | 33,2% |
Baltymai, g | 24,2 | 48,4% |
Angliavandeniai, g | 20,5 | 7,6% |
iš kurių cukrus, g | 6,6 | 7,3% |
Riebalai, g | 52,0 | 74,3% |
iš kurių riebalų rūgštys, g | 4,7 | 23,7% |
Skaidulos, g | 8,1 | 32,4% |
Natris (druska), g | 0,0 | 0,5% |
GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."
Trumpas aprašymas. Migdolas – 4-10 m aukščio lapus metantis medis. Kamieno skersmuo ~30 cm. Lapai 1,2-4 cm pločio. Žiedai rausvi, 3-5 cm skersmens, su 5 vainiklapiais. Ant šakos susiformuoja po du žiedus ir žydi anksti pavasarį. Vaisius – 3,5-6 cm ilgio kaulavaisis. Migdolo vaisiaus branduolys vadinamas migdolo riešutu. Migdolai – vieni populiariausių riešutų. Patiekalams jie suteikia pikantišką skonį. Šie riešutai ne tik skanūs, bet ir labai naudingi organizmui.
Labiausiai vertinami dėl:
kiekis 100g produkto | RVK*, % | |
Vitaminas E, mg | 26,2 | 218,3% |
Manganas, mg | 2,3 | 115,0% |
Varis, mg | 1,0 | 100,0% |
Magnis, mg | 268,0 | 71,5% |
Riboflavinas, mg | 1,0 | 71,4% |
Fosforas, mg | 484,0 | 69,61% |
* Referencinis vartojimo kiekis
- Vitaminas E padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
- Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.
- Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai, plaukų pigmentacijai, geležies pernešimui organizme,
- Magnis svarbus nomaliai baltymų sintezei, psichologinei būklei palaikyti.
- Riboflavinas svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, raudonųjų kraujo kūnelių būklei palaikyti, padeda išsaugoti regėjimą, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
- Fosforas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, kaulų ir dantų būklei palaikyti.
Istorija: Erškėtinių šeimai priklausantis migdolų medis (Prunus dulcis; Prunus amygdalus) yra kilęs iš Šiaurės Amerikos, Vakarų Azijos ir Viduržemio jūros šalių. Lotyniškas migdolo pavadinimas “amygdalus” reiškia “tonzilių slyvą”. Senovės romėnai migdolus vadino “graikiškais riešutais”, kadangi jie pirmiausiai pradėti auginti Graikijoje. Migdolai minimi dar Biblijoje. 1390-ųjų metų recepte pasakojama, kaip paruošti padažą austrėms su maltais migdolais. Kalbant botaniškai, migdolas yra vaisius. Ant medžio kabantis vaisius ar kaulavaisis panašus į mažą pailgą persiką su kieta žaliai pilka žievele. Kai augalas subręsta, žievelė prasiskečia; viduje yra riešutas. Į Kaliforniją, didžiausią pasaulyje migdolų augintoją (daugiau kaip 100 rūšių) šį riešutą atvežė ispanų misionieriai.
Alergija riešutams. Alerginės reakcijos gali atsirasti beveik bet kuriam maistui, tačiau moksliniai tyrimai išskiria specifines 8 produktų rūšis, kuriems gali būti padidinta alerginė reakcija. Tai kviečiai, karvės pienas, vištų kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, medžių riešutai, žemės riešutai ir sojos produktai. Maisto alergijos simptomai kartais gali pasireikšti kaip odos bėrimas, dilgėlinė, niežulys, egzema, lūpų, liežuvio ar gerklės patinimas dilgčiojimas burnoje, švokštimas ar nosies užgulimas, galvos svaigimas. Tačiau maisto alergijos simptomai taip pat gali būti kur kas bendresnio pobūdžio. Kadangi daugumą alergijos maistui simptomai gali kilti dėl kitų įvairių sveikatos problemų, pajutus išvardintus simptomus reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros centrą siekiant įvertinti maisto alergijos vaidmenį jūsų sveikatai.
Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.
Informacija paruošta remiantis: