3 idėjos šventiniam Velykų stalui

Velykų stalas

Velykos – gražiausia pavasario šventė, suburianti mylimus, artimus žmones. Jei norite juos nustebinti, iškepkite skalsią duonelę su sėklomis, paruoškite gardų lašišos apkepą su riešutais ir džiovintais vaisiais, o desertui pasiūlykite įspūdingą riešutų ir cukinijos šaldytą sluoksniuotą tortą, primenantį ledus.

Skalsioji duonelė

Reikės (26×10 cm kepimo formai):

  • 20 g ARIMEX moliūgų sėklų (pasiliekame šiek tiek duonelei papuošti);
  • 120 g kvietinių baltų miltų;
  • 130 g rupaus malimo kvietinių miltų duonai;
  • 1 a. š. kupino kepimo miltelių;
  • 1 a. š. druskos;
  • 1 a. š. džiovinto čiobrelio;
  • žiupsnelio maltų pipirų;
  • 80 g ARIMEX džiovintų slyvų be kauliukų;
  • 30 g ARIMEX kedrinių pinijų (pasiliekame šiek tiek duonelei papuošti);
  • 50 g ARIMEX graikinių riešutų;
  • 100 g minkšto fetos sūrio;
  • 4 vidutinių kiaušinių;
  • 120 ml alyvuogių aliejaus;
  • 80 ml šilto pieno;
  • 120 ml graikiško jogurto.

Gaminame:

  • Moliūgų sėklas pakepiname keptuvėje.
  • Sumaišome miltus su kepimo milteliais, druska, čiobreliu ir pipirais. Pridedame smulkintų slyvų, graikinių riešutų, kedrinių pinijų ir moliūgų sėklų.
  • Sutrupiname sūrį (jeigu jis kietokas, sutarkuojame stambia tarka) ir viską sumaišome.
  • Kitame dubenyje išplakame kiaušinius. Nuolat plakant supilame aliejų, pieną ir jogurtą. Suberiame sausą mišinį ir viską kruopščiai sumaišome, kol nebeliks sausų miltų.
  • Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, supilame paruoštą duonelės tešlą, pabarstome moliūgų sėklomis ir kedrinėmis pinijomis. Kepame 40 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (kepimo laikas gali skirtis – kepdami duonelę būtinai tikriname mediniu pagaliuku).
  • Iškepusią duonelę atvėsiname ir tik tuomet pjaustome.

Lašišos, riešutų ir džiovintų gėrybių apkepas

Reikės (24-26 cm skermens kepimo formai):

  • 500 g lašišos file be odos;
  • druskos ir pipirų;
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus (ir šiek tiek kepimo indui ištepti);
  • 2 vidutinio dydžio morkų;
  • saujos šviežių petražolių;
  • 1 v. š. ARIMEX migdolų riešutų;
  • 1 v. š. ARIMEX karijų riešutų;
  • 1 v. š. ARIMEX džiovintų spanguolių;
  • 1 v. š. ARIMEX razinų;
  • 6 vnt. ARIMEX džiovintų abrikosų;
  • 6 vnt. ARIMEX džiovintų slyvų;
  • 4 v. š. graikiško jogurto;
  • šviežių ridikėlių ir agurkų garnyrui;
  • sezamų ir juodgrūdžių sėklų papuošti.

Gaminame:

  • Lašišą nusausiname ir supjaustome vienodo storio gabalėliais, jais išklojame visą kepimo indą, pateptą aliejumi.
  • Sutarkuojame morkas smulkia tarka. Sukapojame petražolių lapelius. Pakepiname morkas ir petražoles ant alyvuogių aliejaus, kol suminkštės.
  • Susmulkiname riešutus, slyvas ir abrikosus, sudedame spanguoles, kepintas morkas ir jogurtą. Viską gerai išmaišome. Gautą masę dedame ant lašišos ir tolygiai paskirstome.
  • Kepame 15 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Patiekiame tiesiog kepimo formoje.
  • Garnyrui paruošiame šviežių ridikėlių ir agurkų salotas su sezamais ir juodgrūdėmis.

Riešutų ir cukinijos šaldytas sluoksniuotas tortas

Reikės (24cm skermens formai išimamu dugnu):

  • 150 g ARIMEX anakardžių riešutų (pasiliekame šiek tiek tortui papuošti);
  • 50 g ARIMEX datulių be kauliukų;
  • 100 g ARIMEX migdolų riešutų;
  • 90 g ARIMEX lazdyno riešutų;
  • žiupsnelio druskos;
  • kokosų aliejaus formai ištepti;
  • 1 cukinijos (maždaug 280-300 g);
  • 3 v. š. riešutų sviesto;
  • 1 laimo arba citrinos sulčių;
  • 3 v. š. medaus arba agavų sirupo;
  • 6 v. š. šaldytų trintų braškių;
  • 2 v. š. saldžios kakavos miltelių.

Gaminame:

  • Datules ir anakardžių riešutus, šiek tiek jų atidėję tortui papuošti, iš vakaro užpilame šaltu vandeniu.
  • Sumalame migdolų ir lazdynų riešutus, sudedame smulkintas datules, druską ir sutriname viską iki vientisos trupininės masės.
  • Torto formą ištepame kokosų aliejumi, dedame sluoksnį maltų riešutų su datulėmis ir jį tolygiai paskirstome.
  • Trintuvėje sutriname mirkytus anakardžių riešutus su nulupta, smulkinta cukinija. Pridedame riešutų sviesto, išspaudžiame citrinos ar laimo sulčių, pagardiname medumi ar agavų sirupu. Viską gerai išmaišome ir sudedame į formą. Šį sluoksnį taip pat išlyginame.
  • Braškes sutriname, sumaišome su saldžios kakavos milteliais ir sudedame į formą paskutinį sluoksnį.
  • Tortą laikome šaldiklyje per naktį. Prieš patiekdami ant stalo, išimame jį iš formos ir palaikome kambario temperatūroje bent 30 minučių. Puošiame anakardžių riešutais ir pjaustome aštriu peiliu prieš pat skanaujant.

Skanaus!

Receptais dalijasi ir patiekalus gamino: http://www.bajaliai.lt/


Produktai, susiję su šiuo receptu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
datules2 Datulės sirupe 248,0 2,8 57,1 57,1 0,2 0,1 3,4 0,0
anakardziai_800plocio Anakardžių riešutai 609,0 23,3 24,1 6,0 46,0 8,4 3,0 0,02 (0,04)
karijos Karijų riešutai 729,0 9,0 12,0 5,0 71,0 7,0 3,0 0,0
abrikosai2 Džiovinti abrikosai 296,0 4,6 67,2 47,5 0,5 0,0 2,3 0,0
kedro Kedrinių pinijų riešutai 730,0 13,7 13,1 3,6 68,4 4,9 3,7 0,0
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.