Brandinamas magiškas kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais

brandinamas kalėdinis pyragas

Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į “apgirtusią” marlę, bres, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.

Šio pyrago kepimas – toks magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko – valandos niekur neskubėjimo. Užsidekite keletą žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles – ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę. Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę.

Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos ir bekepant pro orkaitės plyšelį pradės veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.

1 dideliam pyragui reikės:

  • 100 g apelsinų cukatų
  • 100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais ARIMEX džiovintų datulių
  • 100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais ARIMEX džiovintų ananasų
  • 100 g ARIMEX džiovintų spanguolių
  • 200 g ARIMEX razinų “Jumbo”
  • 130 g ARIMEX susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
  • 200 g ARIMEX auksinių razinų “Jumbo”
  • 150 g ARIMEX smulkių auksinių razinų
  • 150 g ARIMEX stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
  • 200 ml brendžio
  • 250 g sviesto
  • 230 g rudujo cukraus
  • 270 g miltų
  • 4 kiaušinių
  • 1 apelsino žievelės ir sulčių
  • 1 citrinos žievelės
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
  • 2 arbatinių šaukštelių cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
  • 2/3 puodelio brendžio brandinimui

ir marlės brandinimui.

Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas 

1 diena

1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.

2 diena  

1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.) nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.

2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.

3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.

4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.

5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.

6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.

7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas – pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo laikui, jį užklokite folija.

8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į foliją ir įdėkite  į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą mėnesį, mažų mažiausiai – 2 savaites.

9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.

 

Recepto nuoroda: http://mukatanas.blogspot.lt/2013/11/magiskas-kaledinis-dziovintu-vaisiu.html


Produktai, susiję su šiuo receptu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
Razinos2 1GO DŽIOVINTŲ UOGŲ MIŠINYS 320 2,9 75,6 71,5 0,5 0 1,0 0
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
spanguoles Džiovintos spanguolės 347,0 0,1 82,4 65,0 1,4 0,1 2,1 0,0
datules2 Datulės sirupe 248,0 2,8 57,1 57,1 0,2 0,1 3,4 0,0
karijos Karijų riešutai 729,0 9,0 12,0 5,0 71,0 7,0 3,0 0,0
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.