Riešutiniai sveikuolių sausainiai
Dar visai neseniai galėjau teigti, jog orkaitėje gaminami skanumynai yra tik skanūs, bet nelabai sveiki, kol neatradau šio recepto. Kepiau juos ne vieną kartą, keisdama riešutus, vaisius ir visada gaudavosi nuostabaus skonio sausainiai: be jokių riebalų, cukraus ir miltų. Bet patiks tik riešutų mėgėjams, nes jų skonis dominuojantis. Man labiausiai patinka derinys iš lazdyno ir anakardžių riešutų, sumaišytų su džiovintais abrikosais bei razinomis ir pagardinti moliūgo sėklomis. Tamsūs džiovinti vaisiai duoda ne itin gražią spalvą, todėl geriau jų vengti (pirmas bandymas buvo su tamsiomis razinomis). Taip pat stengtis neperkepti, nes vaisiai pradeda degti.
Produktai, kurių reikės:
- 200 g riešutų (anakardžių, lazdyno, migdolų, karijų, graikiškų ir kokie tik patinka)
- 100 g džiovintų vaisių (geriausia saldžių ir šviesių, kaip abrikosai, geltonos razinos ir pan.)
- 1-2 šaukštai. sėklų (moliūgo, saulėgrąžų)
- 70 g nesaldintų kokoso drožlių
- 6 šaukštai obuolių sulčių ar vandens
Gaminimo procesas:
Jeigu džiovinti vaisiai kietesni, galite juos pamerkti, kad išbrinktų. Tada susmulkinkite kombainu kartu su riešutais ir sėklomis (sėklas ir dalį riešutų galite susmulkinti tik dalinai).
Į gautą masę supilkite sultis, suberkite kokoso drožles ir viską gerai išminkykite, masė turi būti lipni.
Šaukšteliu krėskite masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos, paspauskite, kad būtų plokšti (jeigu norisi vienodos formos, galite dėti masę į sausainių formelę ir suspausti) ir kepkite iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje 8-12 minučių.
Atvėsinkite kelias minutes skardoje, kol sutvirtės, tada perkelkite ant grotelių.
Šaltinis: „Forelle’s Receptai”