Riešutinis-karamelinis pyragas
Puodelis – 237ml
1 pyragas (24-26cm pločio skardai)
Trapiai tešlai:
- 1,5 puodelio miltų
- 0,25 puodelio cukraus pudros (tos su krakmolu, jei malsit cukrų patys – įberkite šaukštą ar du)
- žiupsnis druskos
- 130 g sviesto (šalto)
- 1 didelis kiaušinis
Įdarui:
- 200 ml 35% grietinėlės
- 0,25 puodelio cukraus
- 0,5 puodelio Demerara cukraus (arba rudojo)
- 3 valg. š. medaus (galima keisti sirupu)
- 1 tarkuotos apelsino žievelės
- 300 g Karališkojo mišinio “Arimex” (spanguolės, razinos, karijų riešutai, migdolai be luobelės)
Tešlai: sumaišykite sausus ingredientus. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir viską trinkite kol gausite trupinius. Įmuškite kiaušinį ir greitai išminkykite. Suvyniokite į plėvelę ir padėkite šaltai.
Įdarui: į puodą supilkite grietinėlę, abiejų rūšių cukrus, medų ir apelsino žievelę. Virkite masę ant mažos ugnies, kol ims tirštėti (apie 5-8 minutes). Nukaiskite, suberkite riešutus. NB – neragaukite, karamelė gali skaudžiai nudeginti!
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.Tešlą iškočiokite ant miltuoto stalo, įklokite į kepimo formą, užtaisykite skylutes, jei atsirado.Atšaldykite kameroje dar 10 minučių. Supilkite įdaro masę. Pyrago formą statykite į skardą išklotą kepimo popieriumi (karamelė gali kunkuliuoti, lipti per kraštus, tad visa tai tam, kad nereiktų po to šveisti visos orkaitės. Kepkite apie 20-25 minutes, kol matysite, kad tešlos kraštai gražiai parudavo.
Skanaus
Pagal Smitten kitchen
Recepto autorė: I.Sasnauskaitė, tinklaraštis Gėrimų ir patiekalų Magija