10 faktų apie migdolo riešutus
- Migdolai – puikus vitamino E šaltinis.
- Migdolo riešutai auga ant lapuočių medžių, kurie vaisius veda rudenį.
- Ant migdolo medžio užsimezga minkštas vaisius, tačiau valgomos yra tik jo sėklos – maistingieji migdolo riešutai.
- Migdolo riešutų tėvynė – Viduržemio jūros pakrantė Viduriniuose rytuose.
- 2013 metų derliaus rezultatai: net 1,41 mln. tonų migdolų riešutų pasauliui tiekė JAV, po jos puikuojasi Ispanija, su 0,22 mln. tonomis riešutų.
- Vidutinis migdolo riešuto ilgis – 3,5-6 cm.
- Įprastai, viename migdolo medžio vaisiuje būna tik viena sėkla – migdolo riešutas, tačiau pasitaiko, jog vaisiuje subręsta ir dvi sėklytės.
- Migdolai ypač lengvai sugeria visus kvapus.
- Migdolų riešutus galima valgyti ir žalius, ir pakepintus. Jie ypač vertinami kulinariniuose gaminiuose – tortuose, pyraguose ar bandelėse. Iš migdolų dar yra gaminamas sviestas, pienelis ir aliejus, kuriuos savo grožio puoselėjimui itin mėgsta naudoti moterys.
- Migdolų riešutuose yra net 28 maistingosios medžiagos!