3 puikūs produktai, norintiems pagerinti smegenų veiklą

riesutai intelektui 3

Neseniai atlikti Ilinojaus universiteto tyrimai atskleidė, kaip mityba veikia mūsų smegenų veiklą bei pažinimo funkcijas. Pasirodo, mononesočiųjų riebalų vartojimas gali turėti teigiamos įtakos atliekant dėmesio reikalaujančias užduotis ir sprendžiant kasdienes problemas.

Tokias išvadas mokslininkai padarė ištyrę 99 sveikus vyresnio amžiaus žmones. Jie tyrė ryšį tarp riebalų rūgščių ir smegenų audinių, kurie yra bendrojo intelekto pagrindas. Rezultatai parodė, kad aukštesnis mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekis kraujyje yra susijęs su didesniu šių žmonių intelekto lygiu.

Produktai, kuriuos rekomenduojama įtraukti į savo mitybą

Mokslininkai, atlikę tyrimą, kaip vienus geriausių mononesočiųjų riebalų šaltinių įvardija alyvuogių aliejų, riešutus ir avokadus. Šių gerųjų riebalų taip pat galite rasti ir kituose augaliniuose aliejuose, valgomosiose sėklose, alyvuogėse.

Aliejai

Aukštą mononesočiųjų riebalų rūgščių kiekį turi šie augaliniai aliejai: alyvuogių, avokadų, rapsų, dygminų, saulėgrąžų. Drąsiai gardinkite jais salotas, gaminkite padažus, paįvairinkite įprastų patiekalų skonį.

Riešutai ir sėklos

Riešutų mėgėjams puikus pasirinkimas yra migdolų, lazdynų, anakardžių, žemės, makadamijų ar karijų riešutai. Iš šių riešutų pagaminti sviestai taip pat yra turtingi mononesočiaisiais riebalais ir gali būti gardžiu užkandžiu. Tik verčiau juos gaminkite namuose, taip išvengsite nesveikų riebalų, kuriuos kartais naudoja gamintojai.

Sezamo sėklos, šių sėklų pasta – dar vadinama tahini – taip pat turi daug gerųjų riebalų. Jų yra ir kitose sėklose: moliūgų, saulėgrąžų, dygminų, arbūzų.

Įtraukti į savo mitybą riešutus ir sėklas visai paprasta: berkite juos į pusryčių košes, jogurtus, salotas, trintas sriubas, kepkite sveikus avižinius batonėlius arba tiesiog kasdien jais užkandžiaukite.

Avokadai ir alyvuogės

Tik du vaisiai – avokadai ir alyvuogės – yra kupini mononesočiųjų riebalų. Maždaug 100 g kiekvieno produkto yra apie 10 g šių gerųjų riebalų. Alyvuoges vartokite tiek žalias, tiek ir juodas. Į mitybą šiuos produktus įtraukite gamindami salotas, užkandžius, užtepėles ar ruošdami sveikus sumuštinius.

Nauda visam organizmui

Ilinojaus psichologijos profesorius Aronas Barbey, minėto tyrimo vadovas, pabrėžia: „Mūsų išvados pateikia naujus įrodymus, kad mononesočiųjų riebalų rūgštys yra susijusios su labai specifiniu (dorsaliniu) smegenų tinklu“. Nuo to, kaip efektyviai funkcionuoja dorsalinis dėmesio centras, priklauso bendrasis intelektas. Tyrimo metu pastebėtas ryšys tarp aukštesnės mononesočiųjų riebalų koncentracijos ir didesnio bendrojo intelekto. Remiantis šiomis išvadomis, teigiama, kad mononesotieji riebalai veikia pažinimo funkcijas.

Amerikos širdies asociacijos rekomendacijomis, bendras suvartojamų riebalų kiekis per dieną turėtų sudaryti iki 35 proc. kalorijų, bent 20 proc. turėtų sudaryti mononesotieji riebalai. Pastarųjų riebalų reguliarus vartojimas gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, širdies ligų ir insulto pavojų. Šie riebalai taip pat aprūpina organizmą maistinėmis medžiagomis, kurios padeda kurti ir palaikyti kūno ląsteles.

Tad jei žvarbiomis rudens dienomis sunku susikaupti darbui ar mokslams, paskanaukite avokadų, riešutų ar sėklų. Šie produktai ne tik numalšins alkį, bet ir pamaitins protą.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
ananasai2 1GO DŽIOVINTŲ VAISIŲ IR SĖKLŲ MIŠINYS 395 7,2 67,9 61,7 10,1 3,4 1,8 0,5
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
moliugai_lukstenti_800plocio Moliūgų sėklos, lukštentos 574,0 25,0 13,0 1,1 46,0 0,0 3,9 0,0
Sezamas Sezamo sėklos 642,0 22,0 14,9 0,0 53,2 6,7 7,9 0,1
anakardziai_800plocio Anakardžių riešutai 609,0 23,3 24,1 6,0 46,0 8,4 3,0 0,02 (0,04)
karijos Karijų riešutai 729,0 9,0 12,0 5,0 71,0 7,0 3,0 0,0
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
zemes_branduoliai4 Žemės riešutai 609,0 25,7 19,2 6,2 46,1 6,1 7,3 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.