4 paprasti triukai, kurie paskatins valgyti sveikiau

užkandžių dėžutė

Maisto vaizdas, skonis, kvapas – ši trijulė nenuginčijamai turi įtakos maisto pasirinkimui. Tačiau ar susimąstėte, kad mūsų pasirinkimą lemia ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar  jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti? Neseniai Danijoje atliktas tyrimas ir profesorius, dr. Rimantas Stukas atskleidžia keletą triukų, kurie paskatins sveikiau maitintis tiek suaugusiuosius, tiek vaikus.

Pasinaudokite šiais 4 paprastais patarimais:

1. Laikykitės „Ranka pasiekiama“ taisyklės. Jei negalite visiškai atsisakyti nesveiko, greitojo maisto, pasirūpinkite, kad jis būtų saugiai paslėptas uždaroje spintelėje. O daržoves, vaisius, riešutus, sėklas padėkite visiems šeimos nariams gerai matomoje vietoje, pavyzdžiui, pagrindinėje laisvalaikio leidimo erdvėje – svetainėje, kur gurkšnojate arbatą ar po darbo dienos aptariate įspūdžius. Panorėję užkąsti, pirmiausiai sieksite arčiausiai patiekto maisto, šiuo atveju – sveikų užkandžių.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof., dr. Rimantas Stukas atkreipia dėmesį – jei norime, kad vaikai valgytų daugiau sveiko maisto, turime stengtis, kad jiems matomoje vietoje būtų nuplautų, nuluptų, supjaustytų daržovių, vandens. „Tai – vienas iš sveikos mitybos įpročių ugdymo principų“,  – pabrėžia R. Stukas.

2. Visada su savimi turėkite sveikų užkandžių, kurie suteikia energijos ir naudingų medžiagų. Tuomet darbe ar keliaujant nekils noras užkandžiauti nesveiku maistu, bandelėmis, išvengsite persivalgymo. Užkandžiams puikiai tiks daržovės (morkos, paprikos, agurkai), vaisiai (bananai, obuoliai, kriaušės), džiovinti vaisiai ir uogos (slyvos, goji uogos, spanguolės, abrikosai), riešutai (graikiniai, anakardžiai, migdolai, lazdynai), sėklos (moliūgų, saulėgrąžų). Pastaruosius galite pasiruošti iš vakaro, o vaisius ir daržoves – susipjaustyti ryte.

3. Kasdien ugdykite vaikų sveikos mitybos įpročius. Pasirūpinkite užkandžių dėžute mokyklai – pradėkite nuo mažų dalykų. Pasak profesoriaus R. Stuko, kad vaikai mokykloje valgytų sveikiau, svarbus ir tėvų, ir mokytojų indėlis. Tėvai, ruošdami vaikus į mokyklą, turėtų pasirūpinti užkandžių dėžutėmis su vertingu maistu. Kartu su mokytojais jie gali ugdyti vaikų požiūrį į sveikatai palankų maistą rodydami asmeninį pavyzdį – patys kasdien gerdami vandenį ir sveikai užkandžiaudami.

Į pagalbą galima pasitelkti ir žaidimus. Pavyzdžiui, pasiūlyti vaikams nupiešti, nulipdyti mėgstamą maistą, įvardinti jo naudą sveikatai. Arba užmerktomis akimis ragauti ir spėti, kuri tai daržovė, vaisius, uoga ar riešutas – šis žaidimas ne tik sukels daug teigiamų emocijų, bet ir suteiks galimybę atrasti, pažinti naujus skonius. Tereikia šiek tiek kūrybiškumo.

4. Prieš valgydami numalšinkite troškulį. „Tyrimai parodė, jog kartais žmonės mano, kad norėtų kažko užkąsti, bet organizmui iš tikrųjų reikia tik skysčių. Lietuvos gyventojai išgeria per mažai skysčių. Reikėtų išgerti stiklinę vandens ir gali būti, kad noras užkandžiauti praeis“, –   pabrėžė R. Stukas.

Kada vietoj pyrago rinksimės obuolį?

Kokią įtaką mūsų pasirinkimui turi patiekalo porcija, tyrė elgsenos tyrimų „iNudgeyou“ mokslininkų komanda. Danijoje vykusioje konferencijoje jie atliko eksperimentą. Ant užkandžių stalo karaliavo šokoladinis pyragas „Brownie“ ir obuoliai. Tyrimo sumanytojai siekė išsiaiškinti, kaip pateikti šiuos užkandžius, kad būtų suvalgoma daugiau obuolių ir sumažinamas „tuščių“ suvartojamų kalorijų kiekis. Restorane pirmąją konferencijos dieną dalyviams buvo patiekiamas visas pyrago gabalėlis ir obuolys. Kitą dieną dalyviai buvo kviečiami pasivaišinti pjaustytais obuoliais ir per pusę perpjautu pyrago gabalėliu. Konferencijos dalyvių pasirinkimai buvo fiksuojami kamera.

Eksperimento rezultatai parodė, kad šis nedidelis pokytis buvo labai efektyvus ir žymiai pakeitė pyrago ir obuolių suvartojimą. Patiekiant pjaustytą obuolį, vidutinis obuolių suvartojimas vienam asmeniui padidėjo nuo 12,7 g iki 20,4 g. O svečiams pasiūlius perpjautą pyrago gabalėlį, jo suvartojimas vienam asmeniui sumažėjo nuo 93,9 g iki 61,2 g. Eksperimento metu pyrago buvo suvalgyta 34,8% mažiau. Įdomu ir tai, kad siūlant visą obuolį tik 32,9% dalyvių valgė keletą obuolių, o kai obuoliai buvo supjaustyti mažesniais gabalėliais, juos valgė net 85,3% konferencijos dalyvių.

Taigi, patogumas nugali. Prisiminkite tai, kai ruošite užkandžius sau, rengsite vakarėlį draugams ar šventę vaikams. Galite pradėti nuo savęs ir palaipsniui ugdyti visos šeimos sąmoningą įprotį kasdien rinktis protingai bei valgyti sveikai.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
graikiniai_lukst2 Graikiniai riešutai 654,0 15,2 13,7 2,6 65,2 6,56 6,7 0,02
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.