Įdomybės apie anakardžių riešutus

- Anakardžių riešutų gimtinė – šiaurės rytų Brazilija, Pietų Amerika, tačiau šiandien jie auginami daugelyje tropinių šalių visame pasaulyje.
- Anakardžių riešutai auga ant 10-15 metrų aukščio visžalių medžių, kurių mokslinis pavadinimas Anacardiaceae (lot.).
- Anakardžių riešutai – vaisiaus sėklos arba branduolys, kuris yra 1,8-2,5 cm ilgio ir auga inksto formos minkštame vaisiuje.
- 2012 metais anakardžių riešutų tiekime lyderiavo Nigerija, kuri visam pasauliui per metus pateikė 650 tūkst. tonų riešutų.
- Būdami lukšte, anakardžių riešutai yra apsupti nuodingos dervos-aliejaus, kuris gali sudirginti ar nudeginti odą. Todėl šie riešutai visada parduodami jau išgliaudyti, o prieš išgliaudant dar yra pakepinami, verdami arba garinami.
- Anakardžių riešutuose yra daug vitaminų ir mineralų.
- Anakardžių riešutuose yra maždaug 23 proc. krakmolo – tai kur kas didesnis krakmolo kiekis, lyginant su esančiu kituose riešutuose. Tačiau ši anakardžių riešutų savybė daro juos ypač tinkamus padažų tirštinimui.
- Šie riešutai jau seniai užsikariavo vietą įvairiuose gaminamuose patiekaluose – salotose, padažuose ar konditerijoje. Gaminiuose naudojami sveiki ar smulkinti riešutai, taip pat – jų pasta.
- Žmonės, turintys problemų su inkstų akmenimis arba tulžies pūsle, šiuos riešutus vartoti turėtų atsargiai, kadangi juose yra oksalatų, kurie gali pabloginti sveikatos būklę.