Kodėl daugėja nutukusių žmonių?

88173

Statistika rodo, kad pasaulyje vis daugėja nutukusių žmonių. Skaičiuojant nuo 1980-ųjų, nutukimo atvejų padaugėjo triskart, ypač – tarp vaikų. Mokslininkai bando išsiaiškinti šio sutrikimo priežastis, kol kas manoma, kad tai turėtų būti susiję su aplinka, kadangi žmogaus genai taip greitai nesugeba prisitaikyti prie pokyčių.

Pateikiame keletą mokslininkų tyrimų išvadų, kodėl žmonės turi vis daugiau sveikatos sutrikimų ir problemų dėl antsvorio.

1. Suvartojama vis daugiau greito maisto

Žmonės suvartoja vis daugiau kalorijų, tačiau didžioji dalis jų atkeliauja iš apdoroto greito maisto. Baigiantis XX amžiui, žmonės dažniausiai valgydavo paprastą, namuose gamintą maistą, tačiau, pavyzdžiui, jau 2009 m. daugiau nei pusę suvartojamo maisto sudarė greitas, ar kitas, ne namuose gamintas maistas. Šiandien pokyčiai dar reikšmingesni – žmonės greitą maistą valgo ir namuose.

2. Cukraus suvartojimas šoktelėjo į neregėtas aukštumas

Šiuolaikinių dietų maiste esantis cukrus yra vienas blogiausių dalykų, koks tik gali būti mityboje. Daugelis studijų ir tyrimų rodo, kad suvartojamas didelis cukraus kiekis gali turėti žalingą poveikį metabolizmui – gali lemti atsparumą insulinui, svorio augimui ir kt. didžiules sveikatos problemas.

Kodėl cukrus verčia storėti? Todėl, kad smegenys kitaip skaičiuoja cukraus kalorijas, todėl verčia suvalgyti kuo daugiau cukraus turinčių produktų. Taip pat, jis turi atvirkštinį efektą su nutukimu susijusiems hormonams.

3. Daugiausiai sunkiai atsikratomo svorio priaugama per šventes

Didžiajai daliai žmonių svoris neužauga per naktį – šis procesas lėtas ir trunka kelerius metus. Nors procesas – ilgalaikis, jo tempas tam tikru metu ypač skiriasi, pavyzdžiui, ypač paspartėja švenčių metu. Žmonės mėgaujasi pačiu įvairiausiu, daug kalorijų turinčiu, ypatingai skaniu maistu, todėl dažniausiai jo suvalgoma kur kas daugiau, nei iš tiesų reikia. Lyginant su paprastomis dienomis, tyrimai rodo, kad švenčių metu svorio priaugama beveik dvigubai.

Problema slypi tame, kad dažniausiai šio svorio sunkiai atsikratoma. Jei per šventes „uždirbami“ 3 kilogramai, tai atsikratyti geriausiu atveju pavyks 2 kilogramų. Kartojantis tokioms situacijoms, svoris pamažu ir stabiliai auga…

4. Nutukimo epidemija prasidėjo paskelbus apie mažai riebalų turinčius produktus

XX amžiuje JAV siautė širdies ligų epidemija. Daugelis mokslininkų tikėjo, kad už to slypėjo riebalai – būtent sotieji riebalai, esantys pagrindinėse dietose (nors tai ir neįrodyta). Tokios išvados vedė prie mažai riebalų turinčios dietos gimimo, kurios pagrindinis tikslas – griežtas sočiųjų riebalų suvartojimo ribojimas. Įdomu tai, kad nutukimo epidemija prasidėjo beveik tuo pat metu, kai pasirodė pirmosios „mažiau riebalų“ dietos.

Žinoma, vienareikšmiškai daryti išvadų negalima, kadangi koreliacija nėra lygi priežastiniam ryšiui. Vis dėlto, panašu, kad pabrėžiant sočiųjų riebalų reikšmę, tačiau tuo pat metu ignoruojant perdirbto, mažai riebalų turinčio maisto, kuriame gausu cukraus, svarbą, toks elgesys galėjo prisidėti prie neigiamų pokyčių žmonijos mityboje.

Beje, atlikti tyrimai rodo, kad mažai riebalų turinčios dietos nėra svorio kritimo priežastis.

5. Maistas yra pigesnis nei anksčiau

Tai – vienas reikšmingų faktorių svorio augime. Pastaruosius 80 metų maisto kainos sumažėjo nuo 25 proc. disponuojamų pajamų iki 10 proc. Nors tai atrodo teigiamas pokytis, svarbu nepamiršti to, kad tikras maistas nėra pigus, pigus – apdorotas greitas maistas. Tiesa yra ta, kad tikras maistas yra toks brangus, kad yra tokių žmonių, kurie tiesiog neišgali jo nusipirkti.

Kaip tuomet vargingesni žmonės gali išlaikyti tinkamą sveikatą, jei viskas, ką jie vartoja ir gali sau leisti – apdorotas greitas maistas, kuriame gausu cukraus, rafinuotų grūdų ir aliejaus priedų?

6. Žmonės suvartoja daugiau gazuotų ir sulčių gėrimų

Smegenys – pagrindinis žmogaus organas, reguliuojantis energijos balansą, besirūpinantis, kad žmogus nebadautų ir nekauptų riebalų pertekliaus.

Paaiškėjo, kad smegenys skysčiuose esančių cukraus kalorijų tiesiog „neregistruoja“ – į jas reaguoja kitaip, nei į įprastas kalorijas. Taigi, išgėrus tam tikrą kiekį saldaus gėrimo, smegenys nesureaguoja ir neduoda signalo, kad tam tikras kalorijų kiekis jau gautas, todėl reikėtų suvartoti mažiau kito maisto.

Būtent todėl, prie įprastos dienos kalorijų normos skysto cukraus kalorijos tiesiog prisideda ir bendras kalorijų kiekis gaunasi virš normos. Deja, didžioji dalis sulčių gėrimų yra ne ką geresni nei įprasti gazuoti gėrimai.

Tyrimai rodo, kad viena vienintelė cukrumi pasaldinto gėrimo porcija gali vesti prie 60,1 proc. padidėjusios nutukimo rizikos tarp vaikų.

7. Įvairesnio maisto pasiūla skatina persivalgymą

Mokslininkai, norėdami įsitikinti šios teorijos teisingumu, atliko tyrimą su žiurkėmis. Jos buvo padalintos į tris grupes – viena jų gavo įprastą maistą, kita – vienos rūšies greitą maistą, trečia – įvairų greitą maistą.

Paaiškėjo, kad žiurkės, kurios valgė tik vienos rūšies greitą maistą, po kurio laiko svėrė daugiau nei tos, kurios valgė įprastą maistą, tačiau tos žiurkės, kurios valgė įvairų greitą maistą, priaugo dar daugiau svorio.

Mokslininkai mąsto, kad maistas panašiai turėtų veikti ir žmones – kuo daugiau yra įvairaus maisto, tuo jo suvalgoma daugiau. Dažnai – net daugiau nei organizmui iš tiesų reikia.

8. Dirbdami žmonės nebesudegina daug kalorijų

Dažnai žmonės dėl nutukimo kaltina sumažėjusį fizinį aktyvumą, kadangi šiuolaikinis žmogus sudegina kur kas mažiau kalorijų nei anksčiau. Nors aktyviu laisvalaikiu užsiima vis daugiau žmonių, problema slypi darbo pobūdyje – šiandien dirbdamas žmogus didžiąją laiko dalį praleidžia sėdimoje pozoje.

9. Žmonės miega vis mažiau

Žmonės, besirūpindami savo antsvoriu, dažnai nepelnytai pamiršta miego svarbą. Mokslininkai teigia, kad prastas miegas daro neigiamą įtaką įvairiems hormonas, kurie susiję su svorio priaugimu. Būtent todėl prastai išsimiegoję, dažnai jaučiamės alkanesni.

Pastaraisiais dešimtmečiais, vidutinė miego trukmė sumažėjo beveik 1-2 valandomis. Priežasčių daug ir įvairių, tačiau tikėtina, kad prie to nemažai prisideda ir dirbtinio apšvietimo bei elektronikos įtaka.

Trumpa miego trukmė yra vienas stipriausių rizikos faktorių nutukimui. Miegas siejamas su 89 proc. padidėjusia nutukimo rizika vaikams ir 55 proc. suaugusiesiems.

10. Didesnį kalorijų suvartojimą lemia ir socialinė aplinka

Socialinė aplinka – dar vienas faktorius, lemiantis suvartojamų kalorijų kiekį. Pavyzdžiui, žmonės, valgydami grupėse, dramatiškai padidina suvartojamų kalorijų kiekį.

Studijos rodo, kad valgymas su kitais žmonėmis suvartojamų kalorijų kiekį gali padidinti net 72 proc., arba – 310 kalorijų vienu valgymu.

Kitas tyrimas rodo, kad žmonės mėgsta daugiau pavalgyti ir savaitgaliais – tai taip pat veda prie svorio priaugimo!

 

Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.