Maistas nagams stiprinti

graikiniai riesutai

Ką jūsų rankos sako apie jus? Mano mama visada skatino mus su seserimi rūpintis rankomis. „Pažiūrėję į tavo rankas, žmonės daug apie tave sužino“, – sakydavo ji mums. Pradėjusi profesinę karjerą mitybos tyrimų srityje, netrukus pastebėjau, kad svarbu ne tik reguliariai daryti manikiūrą ir išoriškai drėkinti rankas kremu, bet ir tai, kad nagų išvaizdai bei būklei gerinti gali būti labai svarbus ir maistas, kurį renkiesi. Tinkama mityba gali būti naudinga tiek nagams stiprinti, tiek ir odai aplink nagus.

Nagai auga maždaug dešimtosios milimetro dalies per dieną greičiu, o tai reiškia, kad visas nagas atauga maždaug per pusmetį. Sveikų nagų paviršius yra lygus, be linijų ir įdubimų. Jie yra vienodos spalvos, be dėmių ar spalvos pokyčių.

Panašiai kaip nuovargis, pilvo pūtimas ar bėrimas, nagų būklė dažnai atspindi tai, kas vyksta organizmo viduje. Pavyzdžiui, nagų įdubimai ir dėmės dažnai gali reikšti maisto medžiagų trūkumą, o spalvos pokyčiai (pvz., žalia arba geltona spalva) – ir rimtesnius sutrikimus, tokius kaip chronišką bronchitą ir kt. Jei turite bėdų dėl nagų, pasitarkite su gydytoju.

Senovės indų išmintis sako: „Esi tai, ką valgai“. Norėdami iš pagrindų pagerinti savo nagų būklę ir grožį, tiesiog laikykitės čia išvardintų mitybos patarimų.

Valgykite migdolų ir graikinių riešutų

Migdoluose ir graikiniuose riešutuose gausu omega-3 nepakeičiamų riebalų rūgščių, kurios svarbios normaliai širdies veiklai. Be to, omega-3 nepakeičiamos riebalų rūgštys aprūpina organizmą riebiosiomis rūgštimis, kurių reikia, kad jūsų nagai būtų stiprūs ir neskilinėtų. Įberkite pusę saujos riešutų į salotas arba troškinį, įmaišykite į jogurtą, ir taip papildysite savo organizmą omega-3 riebalų rūgščių atsargomis.

Viso grūdo produktai su geležimi

Geležis yra svarbi nagų būklei, odos spalvai ir plaukų augimui. Geležis svarbi normaliai energinių medžiagų apykaitai. bei  padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį. Viso grūdo duona ir makaronai – puikus geležies šaltinis. Kiti geležies šaltiniai yra mėsa, kiaušiniai, tamsios lapinės daržovės ir ankštinės daržovės.

 Papildykite baltymų atsargas!

Nagus sudaro laminuoti baltymo, vadinamo keratinu, sluoksniai. Keratino yra ir jūsų plaukuose bei odoje. Moterims reikia vidutiniškai 113-170 g baltymų per parą, vyrams – apie 142-198 g. Geriausia yra rinktis optimalius baltymų šaltinius, pvz., šaltųjų vandenų žuvį, kalakutieną, vištieną, kiaušinių baltymus, neriebius pieno produktus, soją ir, kartais, liesą raudoną mėsą bei žemės riešutus.

Užberkite linų sėmenų

Linų sėmenyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų ir baltymų. Tiesą sakant, 100 g linų sėmenų yra 25 g baltymų. Jūsų organizmas gali įsisavinti tik grūstus arba maltus linų sėmenis. Įberkite vieną arbatinį šaukštelį grūstų linų sėmenų į ryte valgomus javainius, salotas, sulčių ar baltymų kokteilius, arba suvalgykite juos vienus.

Svarbiausias dalykas

Ilgalaikis grožis priklauso nuo sveikatos gerinimo „iš vidaus“. Pradėkite nuo sveikesnio maisto ir stebėkite, kaip keičiasi jūsų oda, plaukai ir nagai.

 

Autorė dr. Joey Shulman


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
graikiniai_lukst2 Graikiniai riešutai 654,0 15,2 13,7 2,6 65,2 6,56 6,7 0,02
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.