Maistas, gerinantis nuotaiką

motto.net.ua-26953

Jums liūdna? Daugelis žmonių, patiriančių depresijos simptomų, ieško paguodos valgydami mėgstamą maistą, pvz., šokoladinius „bučkius“, sūrius bulvių traškučius, minkštus pyragėlius. Tačiau, jei iš tikrųjų norite pasikelti nuotaiką, mitybos specialistai rekomenduoja rinktis kitką.

„Tiesiame ranką į tai, kas, mūsų nuomone, pakels mums nuotaiką, bet dažniausiai pasirenkame tai, nuo ko ilgainiui jaučiamės tik prasčiau“, — sako Beth‘ė Reardon, Djuko Universiteto Djuko integratyviosios medicinos fakulteto vadovė. Netinkamas maistas gali sukelti fiziologinių reakcijų, sustiprinančių tokius simptomus, kaip vangumas, susierzinimas ir troškimas. Tinkamai pasirinktas maistas (jį išvardinsime vėliau), gali stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, pašalinti nuotaikų svyravimus, skatinti smegenų neuroperdavėjų veiklą – visa tai, nuo ko priklauso Jūsų savijauta.

Kai subjūra nuotaika, verta rinktis:

Omletą — tik būtinai su tryniu.

Kuo jis naudingas: jame yra B grupės vitaminų ir baltymų. Daugiausia B grupės vitaminų yra kiaušinių tryniuose.

Kiti pavyzdžiai: liesa jautiena, kviečių gemalai, žuvis, paukštiena.

Kuo jie naudingi: mityba, kurioje gausu B grupės vitaminų, svarbūs normaliai nervų sistemos veiklai bei normaliai psichologinei būklei palaikyti Pateikiama vis daugiau įrodymų, kad vitamino B trūkumas susijęs su depresija. Pasak „American Journal of Clinical Nutrition“ 2010 m. paskelbto tyrimo, kurio metu 12 metų buvo stebima 3000 vyresnio amžiaus žmonių, suvartojantieji mažiau šių vitaminų labiau rizikuoja susirgti depresija.

Kiaušiniuose (ir liesoje mėsoje) esantys baltymai padeda ilgiau jaustis patenkintam, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Kiaušinius galima vartoti įvairiai: pasigaminti omletą, naudoti kaip tešlą, kurioje mirkomi prancūziški skrebučiai, virti ir susmulkinus naudoti kaip salotų komponentą – svarbu kartu saikingai vartoti gyvulinės kilmės produktus, kuriuose gausu sočiųjų riebalų, pvz., kumpį ar sviestą.

Riešutus ir sėklas

Kuo jie naudingi: juose yra magnio.

Pavyzdžiai: moliūgų, saulėgrąžų sėklos, anakardžių riešutai, migdolai, žemės riešutai. Daug magnio yra ir žaliosiose lapinėse daržovėse bei viso grūdo produktuose.

Kuo jie padeda: magnis – mineralas, natūraliai randamas riešutuose ir sėklose – veikia serotonino, reguliuojančio mūsų nuotaiką centrinėje nervų sistemoje, gamybą. Magnis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai bei svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai

Papildoma nauda: riešutuose taip pat gausu baltymų ir sveikatai naudingų riebalų. Kaip natūralus maistas, jie – sveika alternatyva apdorotiems užkandžiams. Aišku, tik tuo atveju, jei renkatės nesūdytus ir nesaldintus riešutus. Druska ir cukravimas neduoda jokios naudos sveikatai, tik skatina persivalgymą, nes didina smegenų troškimą gauti daugiau druskos arba cukraus.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
saulegrazos Saulėgrąžų sėklos 622,0 22,5 21,5 1,7 49,0 5,2 2,7 0,0
anakardziai_800plocio Anakardžių riešutai 609,0 23,3 24,1 6,0 46,0 8,4 3,0 0,02 (0,04)
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
zemes_branduoliai4 Žemės riešutai 609,0 25,7 19,2 6,2 46,1 6,1 7,3 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.