Pistacijos – gerai savijautai

Pistacijų foto

Viena seniausių riešutų rūšių – pistacijos – mėgstamos visame pasaulyje. Jos yra ne tik skanus, bet ir sveikatai naudingas užkandis. Palyginus su kitais riešutais, kepintose pistacijose randamas mažesnis riebalų kiekis – 43,4 g / 100 g riešutų. Didžiąją dalį jų sudaro nesotieji, t. y. „gerieji“ riebalai: mononesočiosios riebalų rūgštys – 24,5 g, polinesočiosios – 13,3 g, o sočiosios – tik 5,6 g.

„Mononesotieji bei polinesotieji riebalai padeda mažinti cholesterolio kiekį organizme, taip saugodami nuo širdies ir kraujagyslių ligų“, – sako „Dietoterapijos centro“ vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė. Pistacijos yra natūraliai cholesterolio neturintis užkandis, kuriame daug skaidulinių medžiagų ir baltymų. 100 g pistacijų yra net 20 g baltymų. Tai daugiau nei 100 g kiaušinių, kur randama 13 g baltymų.

L. Romeraitė sako, kad pistacijų riešutai naudingi ne tik mūsų savijautai, bet ir išvaizdai puoselėti. Pistacijose esantis vitaminas B1 gali padėti palaikyti ir gerinti nervų sistemos veiklą. Folio rūgštis labai svarbi planuojančioms nėštumą bei besilaukiančioms moterims, norint išvengti vaisiaus nervinio vamzdelio defektų ir apsigimimų. Pistacijose esantis fosforas svarbus kaulų ir dantų stiprumui, o kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Pasak L. Romeraitės, pistacijos kartais vadinamos „grožio riešutais“, taip gali būti dėl pistacijų sudėtyje esančio vitamino E, saugančio ląsteles nuo oksidacinės pažaidos, ir antioksidantų, galinčių padėti kovoti su laisvaisiais radikalais, spartinti ląstelių atsinaujinimo procesus.

Pistacijų aliejus, išgautas iš branduolių, yra vienas iš sveikiausių maistinių aliejų, naudojamų patiekalams bei aromaterapijai, masažui, farmacijos, kosmetikos pramonėje. Šis aliejus skleidžia malonų riešutinį aromatą bei turi drėkinančių savybių, padeda apsaugoti odą nuo išsausėjimo.

Pistacijas įtraukti į savo mitybą labai paprasta. Sumalkite jas ir įmaišykite į užtepėles ar sūrio patiekalus, gardinkite pistacijomis salotas su lašiša, paukštiena, įberkite šių riešutų į jogurtą ar kefyro kokteilius. Pistacijos puikiai tinka ir pudingo, pyragų gardinimui. Smulkiai pjaustytas pistacijas užberkite ant mėgstamų ledų arba tiesiog valgykite kaip užkandį.

Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.