Susipažinkite – aguonų sėklos!

aguonos2

Aguonos, kurių mokslinis pavadinimas yra Papaver somniferum (lot.), yra nuodingos, išskyrus vieną jos dalį – sėklas. Jos subręsta aguonos vaisiuje – dėžutėje, kuri atsidaro skylutėmis, o pro jas išbyra smulkios sėklos.

  • Aguonų sėklos – smulkūs grūdeliai, opijinės sėklos, dažniausiai naudojamos kulinarijoje.
  • Sėklos yra inksto formos, o jų ilgis – maždaug 1 mm.
  • Istorijos šaltiniuose pasakojama, kad aguonų sėklos jau nuo seno buvo naudojamos medicinoje ir būta prietarų, kad sėklos galėjo žmogų paversti nematomu.
  • 210-220 aguonų sėklų sveria vos vieną gramą!
  • Aguonų sėklos naudojamos padažų, aliejų tirštinimui, taip pat – kaip prieskonis ir puošybos elementas. Ypač mėgstama naudoti pakepintas aguonų sėklos.
  • Aguonų sėklose yra šiek tiek opijaus alkaloidų, kurie randami ir nelegaliuose narkotikuose, todėl suvalgius šių sėklų, galimi klaidingi (teigiami) narkotikų testo rezultatai.
  • Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje ar Singapūre, aguonų sėklų laikymas, valgymas ar pardavimas yra baudžiamas – gali būti taikomas netgi areštas.
  • Aguonų sėklos įprastai būna mėlynos ir juodos spalvos, nors kartais naudojamos ir baltos ar pilkšvos aguonų sėklos.
  • Aguonų sėklos – geras mangano ir kalcio šaltinis, be to, mažai kam sukelia alerginę reakciją.

Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
aguonos Aguonos 640,0 19,9 24,7 1,4 46,7 6,1 20,5 0,1
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.