Sveikos mitybos patarimai

motto.net.ua-68317

Kodėl verta valgyti 5 kartus per dieną?

Valgymas 5 kartus per dieną padės jaustis sveikai, be to – ir numesti svorio. Atidžiai rinkdamiesi maisto produktus ir ribodami suvalgomas porcijas pagreitinsite savo medžiagų apykaitą. Mūsų organizmas yra užprogramuotas kaupti riebalus, tad jei ilgą laiko tarpą nevalgome, medžiagų apykaita sulėtėja, nes nežinia, kada kitą kartą valgysime.

Todėl, pateikdami organizmui pastovų mitybos tvarkaraštį – valgysite 5 kartus per dieną – padeda išnaudoti maisto teikiamą energiją veiksmingiau. Valgant 3 kartus sočiau, o tarp jų 2 kartus užkandant, Jūsų organizmas nuolat degins riebalus. Be to, prisitaikys prie gaunamo mažesnio kalorijų kiekio.

Tokio pastovaus valgymo tvarkaraštis yra aktualus dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, leidžia Jums rinktis, ką valgyti, kiek suvalgyti ir kaip dažnai tai daryti. Taip pat užtikrins, kad:

  1. Reguliariai valgydami Jūs ne tik nejausite alkio, bet ir neturėsite galimybės ar noro paišlaidauti kitą kartą.
  2. Pagreitės Jūsų medžiagų apykaita. Nes valgant retai, ypač norint numesti svorio, organizmas riebalus kaip tik kaupia, o ne degina.

Mitybos grafiko pavyzdys

Valgymas laiku gali būti naudingas dėl daugelio priežasčių. Nepaisant pagreitintos medžiagų apykaitos, dienos metu įgausite daugiau energijos. Štai koks turi būti  sveikas mitybos grafikas:

  • Pusryčiaukite nepraėjus valandai nuo pabudimo;
  • Po pusryčių, praėjus 2-3 valandoms, suvalgykite užkandį;
  • Pietus valgykite praėjus 2-3 valandoms po suvalgyto pirmojo užkandžio;
  • Likus 2-3 valandoms iki vakarienės, suvalgykite dar vieną užkandį;
  • Vakarienę valgykite likus bent 3 valandoms iki miego.

Siekiant gauti didžiausią naudą iš tokio maitinimosi grafiko, svarbu, kad pusryčiautumėte kasdien. Taip pat labai svarbu paskutinį kartą valgyti likus 3 valandoms iki miego. Tikėtina, kad prieš miegą jausitės alkani, tačiau stenkitės šiam norui atsispirti. Kitaip Jūsų organizmas vėl ims deginti susikaupusius riebalus, vietoj to, kad baigtų virškinti vakarienei suvalgytą maistą. Yra ir geroji tokio susilaikymo pusė – jei eisite miegoti šiek tiek alkani, rytą laiku papusryčiausite!

Daugiau sportuokite

Norėdami pasiekti geresnių rezultatų, turite sportuoti pagal tą pačią metodiką, kaip ir eidami miegot šiek tiek alkani. Jei sportuojant skrandyje bus nedaug maisto arba visai jo nebus, riebalai bus deginami daug greičiau. Dėl tos pačios priežasties nerekomenduojama sportuojant valgyti sportui skirto maisto ar gerti sportui skirtų gėrimų, kuriuose gausu angliavandenių. Jei norite sudeginti riebalus, svarbiausia sportuojant gerti vandenį.

Maisto patiekalų pavyzdžiai

Čia pateikiamas patiekalų sąrašas leis Jums susidaryti nuomonę, kas yra sveiki maisto patiekalai.

  • Pusryčiams – 3 kiaušinių baltymų ir grybų omletas, riekelė nemaltų kviečių skrudintos duonos kartu su tikrų vaisių uogiene, stiklinė apelsinų sulčių arba nugriebtas pienas;
  • Užkandis – pusė javainių batonėlio arba vienas vaisius;
  • Pietūs – sumuštinis su kalakutiena, įdėta tarp 2 nemaltų kviečių duonos riekelių, dubenėlis daržovių ir stiklinė sulčių;
  • Užkandis – sauja šviežių nekeptų riešutų, tokių kaip migdolai, batonėlis su proteinais;
  • Vakarienė – salotos su neriebiu padažu (daugiausia – 2 valgomieji šaukštai), makaronai su „Marinara“ padažu, vištienos krūtinėlė ir įvairios daržovės.

Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
anakardziai_800plocio Anakardžių riešutai 609,0 23,3 24,1 6,0 46,0 8,4 3,0 0,02 (0,04)
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
kedro Kedrinių pinijų riešutai 730,0 13,7 13,1 3,6 68,4 4,9 3,7 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.