Velykų vaišės: kuo pakeisti tradicinius patiekalus?

Salotos su granatų sėklomis

Didžiausia pavasario šventė Šv. Velykos jau ne už kalnų, todėl pats laikas pagalvoti apie patiekalus, kurie šalia įvairiaspalvių margučių papuoš šventinį stalą. Sveikos mitybos propaguotojas bei jėgos sporto šakų treneris Karolis Urbanavičius sako, jog be tradicinių patiekalų į šventinį racioną derėtų įtraukti sveikesnių ir lengvesnių produktų, nes gausiai vaišėmis nukrauti stalai, dažnai tampa sveikatos problemų priežastimi.

Šviesiausia metų šventė Šv. Velykos daugeliui asocijuojasi ne tik šeimos susibūrimais, bet ir su persivalgymu. Nuo senų laikų tradiciškai po gavėnios pasninko, šventinis stalas būna nukrautas daugybe riebių ir kaloringų patiekalų, tokių kaip: įvairūs mėsiški valgiai, karka, šaltiena, silkė ir pyragai. Žinoma, pasimėgauti šiais valgiais galima, tačiau medikai pastebi, kad būtent po didžiųjų metų švenčių itin padaugėja žmonių besiskundžiančių skrandžio skausmais ir virškinimo problemomis. Todėl puoselėjant tradicijas, svarbu nepamiršti ir sveikatos.

Anot specialisto, didžiąją dalį tradicinių patiekalų galima pakeisti skaniais ir sveikesniais patiekalais. Taip pavyks išvengti sveikatos problemų bei neteks savęs graužti dėl papildomų priaugtų kilogramų.

“Įprastą baltą mišrainę galima pakeisti šviežių daržovių salotomis su datulėmis ar kitais mėgstamais džiovintais vaisiais. Augalinės kilmės produktuose daug biologiškai veikliųjų medžiagų, mineralų, vitaminų, o džiovintuose vaisiuose yra maistinių skaidulų ir ląstelienos, kuri pagerina virškinimą. Įvairiems mėsos patiekalams alternatyva gali būti lašiša su graikinių, karijų ar kedro riešutų padažu. Suvalgę tokį patiekalą gausite pakankamą kiekį baltymų, antioksidantų bei vitamino E. O per Velykas taip mėgstamą silkę vertėtų skaninti ne riebiais padažais tokiais kaip majonezas, bet saujele saulėgrąžų, kuriose gausu maistinių baltymų, cinko ir geležies. Tokie patiekalai ne tik neapsunkina organizmo, bet ir suteikia naudingų medžiagų “.

Tiems, kurie ruošiasi paįvairinti šventinį stalą naujais valgiais, K. Urbanavičius pateikia, keletą savo mėgstamų patiekalų, be kurių neįsivaizduoja Šv. Velykų:

Salotos su lašiša, granatų ir sezamo sėklomis bei riešutais

Ingredientai:

  • dubuo mėgstamų salotų
  • 800 g. lengvai sūdytos lašišos
  • 3 saldžiosios paprikos
  • 4 saujos granatų sėklų
  • 4 šaukštai ARIMEX sezamo sėklų
  • 2 saujos ARIMEX graikinių riešutų
  • 1 šaukštas grūdėtų garstyčių
  • 2 šaukštai moliūgų sėklų aliejaus
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • 1  šaukštas medaus

Paruošimas:

  • Suplėšykite salotų lapus, ant jų sudėkite susmulkintą papriką, graikinius riešutus, granatų sėklas ir pakepintas saulėgrąžas.
  • Ant šių produktų padėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą lašišą.
  • Inde sumaišykite garstyčias, moliūgų sėklų aliejų, balzaminį actą ir medų bei užpilkite šį padažą ant lašišos.

Aguonų ir migdolų keksiukai

Ingredientai:

  • 2  valgomieji šaukštai ARIMEX aguonų
  • 6 valgomieji šaukštai medaus
  • 2 šaukštai ARIMEX migdolų
  • 1 kiaušinis
  • 2 stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų
  • 3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 0,3 arbatinio šaukštelio cukraus ir druskos
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 stiklinė neriebių pasukų
  • 0,5 stiklinės maltų linų sėmenų

Paruošimas:

  • Inde sumaišykite miltus, linų sėmenis, aguonas, kepimo miltelius ir druską.
  • Viename dubenėlyje išplakite kiaušinį su medumi, kitame – alyvuogių aliejų ir smulkintus migdolus.
  • Abu mišinius supilkite į sausų produktų indą ir gerai išmaišykite.
  • Gautą masę supilkite į formeles, pabarstykite nesmulkintomis migdolų plokštelėmis ir kepkite apie 20 min.

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
aguonos Aguonos 640,0 19,9 24,7 1,4 46,7 6,1 20,5 0,1
Sezamas Sezamo sėklos 642,0 22,0 14,9 0,0 53,2 6,7 7,9 0,1
graikiniai_lukst2 Graikiniai riešutai 654,0 15,2 13,7 2,6 65,2 6,56 6,7 0,02
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.