Tradicinis vokiškas brandintas mielinis pyragas

Brandintas sviestinis stollen Arimex

Šiandien norime jus pradžiuginti tradicinio vokiško brandinto pyrago („Dresdner Stollen“) receptu. Jį siūlome gaminti su mielėmis, sviestu ir kupinu mirkytų vyšnių bei gardžių abrikosų aromatu. Nors tradiciškai šis pyragas kepamas su razinomis ir apelsinų cukatais, nepasigailėsite, jei iškepsite su vyšniomis, spanguolėmis ar net cukruotais imbierais.

Reikės (2 didesniems arba 4 mažesniems pyragams):

  • 1 kg miltų
  • 15 g sausų mielių
  • 200 g cukraus
  • 200 ml šilto pieno
  • 500 g minkšto sviesto
  • 250 g  džiovintų abrikosų „Arimex“
  • 200 g džiovintų vyšnių „Arimex“
  • 80 ml amareto, brendžio ar romo
  • 2 citrinų žievelės
  • 100 g maltų karijų riešutų „Arimex“
  • 2 a. š. meduolių prieskonių
  • sulaistymui 50 g sviesto
  • cukraus pudros apibarstymui

Nuplautas ir nusausintas vyšnias užpilkite amaretu, brendžiu ar romu ir palikite parai.

Į šiltą pieną įberkite šaukštą cukraus, kelis šaukštus miltų bei supilkite mieles, viską išmaišykite ir palikite šiltai kol mielės suputos.

Sviestą išsukite su likusiu cukrumi iki purios masės.

Dubenyje sumaišykite persijotus likusius miltus, išsuktą sviestą, suputojusias mieles ir viską gerai išmaišykite. Suminkykite tešlą ir padėkite šiltai kildinti apie valandą.

Į masę sudėkite išmirkytas vyšnias, maltus riešutus, prieskonius, nutarkuotą citrinos žievelę, smulkintus abrikosus, viską išmaišykite.

Suformuokite stačiakampį, perlenkite jį pusiau, šiek tiek paplokite ir dar kartą perlenkite palikdami vieną pusę platesnę. Pyragą padėkite pusvalandžiui šiltai, kad pailsėtų.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45-60 minučių. Jei paviršius stipriai ruduoja – pridenkite kepimo popieriumi.

Iškepusį pyragą dar karštą sulaistykite tirpintu sviestu su silikoniniu teptuku.

Kai pyragas visiškai atvės apibarstykite gausiai cukraus pudra, suvyniokite į kepimo popierių ir sandariai uždarę palikite pyragą bręsti. Mažiausiai savaitei, geriausiai 3-4 savaitėms.

Už receptą dėkojame - https://www.facebook.com/bajaliai/


Produktai, susiję su šiuo receptu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
karijos Karijų riešutai 729,0 9,0 12,0 5,0 71,0 7,0 3,0 0,0
abrikosai2 Džiovinti abrikosai 296,0 4,6 67,2 47,5 0,5 0,0 2,3 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.