Gydytoja – reabitologė Gintarė Vaitkienė

Autorius: Indrė
Sveiki, noriu pasiteirauti. Skaičiau, jog riešutus geriausia yra valgyti vakare, nes taip jie geriau įsisavinimi, bet jie labai kaloringi. Tai kada būtų optimalus laikas vakariniam riešutų suvalgymui?
100 g riešutų gali būti 560-800 kcal. Riešutai vertingi dėl juose esančių mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių, mineralinių medžiagų, maistinių skaidulų. Patarčiau riešutus rinktis užkandžiui tarp valgymų. Tam pakaktų saujelės riešutų ar jų mišinio su džiovintais vaisiais.
Autorius: Agnė
Laba diena,
esu pradedanti vegetarė. Kokie riešutai galėtų organizmui kompensuoti mėsą ir kokį kiekį per dieną reikėtų suvalgyti?
Mėsa yra žmogaus organizmo gerai pasisavinamos geležies, vitamino B12, B2, nepakeičiamųjų aminorūgščių šaltinis. Jos atsisakius, racioną reikėtų papildyti įvairiais riešutais, sėklomis, ankštiniais, daugiau valgyti žalialapių daržovių. Geležis geriau įsisavinama, kai su maistu gauname pakankamai vitamino C, todėl kartu reikėtų vartoti pakankamai šviežių daržovių, vaisių, vaisių sulčių. Riešutus, dėl alergenų rizikos, reikėtų vartoti saikingai – pakanka saujelės per dieną. Į racioną įtraukusi kiaušinius bei pieno produktus išvengtumėte rizikos ilgainiui susirgti mažakraujyste dėl vitamino B12 stokos, priešingu atveju reikėtų vartoti maisto papildus.
Autorius: Aušra
Ar džiovintų vaisių cukrus yra kenksmingas?
Džiovintuose vaisiuose esantis cukrus yra ta pati fruktozė ir gliukozė, kaip ir šviežiuose vaisiuose, tačiau dėl išgaravusios drėgmės tai labai koncentruotas angliavandenių šaltinis. Dėl šios priežasties džiovinti vaisiai yra kaloringas produktas, bet gausus mineralų ir maistinių skaidulų.
Autorius: Liucija
Sveiki, mano nėštumą prižiūrinti gydytoja nerekomenduoja padauginti bananų ir vynuogių. Ar šie vaisiai ir džiovinti yra tokie pat kaloringi?
Visi džiovinti vaisiai yra keletą kartų kaloringesni už žalius, todėl juos vartoti reikėtų saikingai.
Autorius: Vilija
Paskutiniu metu labai pamėgau sūdytus žemės riešutus. Ar jie tokie pat naudingi kaip ir nesūdyti?
Naudingiau sveikatai vartoti nesūdytus riešutus. Druskos perteklius organizmui yra žalingas, kadangi skatina skysčių kaupimąsi organizme, kelia arterinį kraujospūdį. Nerekomenduojama per dieną suvartoti daugiau kaip 5 g druskos. Nustatyta, kad Lietuvos gyventojai su maistu gauna daugiau nei rekomenduojama. Reikėtų atsiminti, kad daug druskos yra pirktiniuose produktuose: duonoje, sūryje, dešrose, sūdytuose, rūkytuose, marinuotuose produktuose.