5 produktai, turintys daug baltymų

4-post-workout-protein

Bet kokiai dietai ir sveikos mitybos planui svarbūs įvairūs, daug baltymų turintys maisto produktai. Jie būtini dėl daugybės priežasčių: pirmiausia, baltymai reikalingi įvairių organizme esančių ląstelių kūrimui ir palaikymui, taip pat, baltymai yra svarbiausia medžiaga, auginanti raumeninius ir kitus audinius. Be to, jie stiprina imuninę sistemą ir saugo nuo ligų bei kitų sveikatos sutrikimų. Pateikiame svarbiausių baltymų šaltinių sąrašą.

1. Mėsa

Tradiciškai, mėsa yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių žmogaus mityboje. Baltymų yra įvairaus tipo mėsoje, tačiau jų kiekis priklauso nuo mėsos rūšies ir net atskiros dalies. Esmė – kuo liesesnė mėsa, tuo joje daugiau baltymų, tačiau svarbu ir jos dydis bei paruošimo būdas. Įtraukdami mėsą į racioną nepamirškite, kad kai kurios mėsos rūšys yra sveikesnės už kitas.

2. Žuvis

Žuvis yra tikras baltymų lobynas. Kaip ir mėsoje, skirtingose žuvies dalyse ir rūšyse aptinkamas  skirtingas baltymų kiekis. Taip pat žuvyje yra daug kitų sveikatai naudingų medžiagų ir mineralų, tad ją būtinai įtraukite į racioną.

3. Riešutai

Žmonės, nevalgantys mėsos arba ieškantys papildomo baltymų šaltinio, turėtų atkreipti dėmesį į riešutus. Vienoje riešutų porcijoje baltymų yra mažiau nei mėsoje ar žuvyje, tačiau tai vis tiek labai naudingas baltymų šaltinis, padedantis išlaikyti sveiką organizmą. Vis dėlto, riešutai yra ganėtinai riebūs, tad reikėtų riboti per dieną suvartojamą jų kiekį.

4. Pieno produktai

Kiaušiniuose ir pieno produktuose, tokiuose kaip pienas, sūris ir jogurtas, baltymų kiekis yra skirtingas. Šie produktai yra būtini tiems, kurie nevalgo mėsos, nors jie, kaip ir riešutai, yra riebūs ir kaloringi. Atidžiai stebėkite jų suvartojimą ir nepadauginkite.

5. Pupelės

Pupelės – visiems tinkantis baltymų šaltinis. Jose mažai riebalų, tad pupeles naudoti galima gaminant įvairius patiekalus. Iš jų atmainos – sojos – taip pat yra gaminami įvairūs pakaitalai – tofu, „tempe“, kuriuose taip pat daug baltymų.

 

Pakankamas baltymų kiekis ypač svarbus siekiant numesti svorio bei sudeginti riebalus, be to, baltymai atlieka itin svarbias funkcijas organizme, pavyzdžiui, padeda:

  • išsaugoti raumenų masę;
  • padidinti sotumo jausmą;
  • pagreitinti medžiagų apykaitą;
  • sumažinti apetitą;
  • sumažinti kalorijų suvartojimą.

Įprastai daugiau baltymų suvartojantys žmonės sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį. Siekdami numesti svorio, pasistenkite, kad kiekviename patiekale būtų baltymų. Tiesa, persistengti taip pat nereikėtų – per didelis baltymų kiekis nėra sveika, tad nepamirškite ir angliavandenių bei riebalų. Svarbiausia – maitintis subalansuotai.

Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.