Datulės – vienas seniausiai žmonėms žinomų vaisių

datules1
  • Datulės – mažas datulinio finiko (lot. Phoenix dactylifera) vaisius, kurio gimtinė yra Šiaurės Afrika ir Pietų Azija.
  • Šių vaisių spalva gali būti ir raudona, ir geltona, ir ruda, o jų ilgis – 2,5-7 cm. Datulių viduje būna didžiulė sėkla-branduolys, kuris dažniausiai yra pašalinamas.
  • Datulės valgomos jau tūkstančius metų, taip pat – minimos ir Biblijoje!
  • Datules sudaro 85 proc. cukraus, jose gausu vitaminų ir mineralų, įskaitant ir kalį, vitaminą B, magnį ir manganą.
  • Vienas datulinis finikas užaugina 80-120 kg datulių kasmet. Tiesa, taip gausiai vaisius veda tik didesnio amžiaus sulaukę finikai.
  • Datulės turi keturis nokimo etapus: kimri (nesubrendusios), khalal (traškios), rutab (minkštos) ir tamr (kramtomos). Datules valgyti galima jau antrajame etape – khalal.
  • 2013 metų duomenimis, Egiptas, Saudo Arabija ir Iranas tiekė apie 3,5 mln. tonų datulių. Visame pasaulyje šios produkcijos yra daugiau nei 7,4 mln. tonų.
  • Datulės gali būti vartojamos žalios, džiovintos, įdarytos riešutais ar kitokiais įdarais. Iš datulių taip pat daroma pasta, jos naudojamos desertų gamybai ar įvairiems pikantiškiems patiekalams. Kadangi datulėse ypač daug cukraus, patiekalus su jomis drąsiai galima laikyti šaldiklyje.
  • Datulių yra trys rūšys: minkštos, kurių odelė minkšta, o pati datulė drėgna ir turinti nedaug cukraus; pusiau sausos, kurių odelė tvirtesnė, datulės nelabai drėgnos ir turinčios nemažai cukraus; sausos, kurių odelė kieta, datulės beveik be drėgmės ir turinčios daug cukraus.
  • Datulės yra puikus užkandis išalkusiems arba norintiems greitai padidinti cukraus kiekį kraujyje – datulės suteikia daugiau energijos!

Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
datules2 Datulės sirupe 248,0 2,8 57,1 57,1 0,2 0,1 3,4 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.