Makaliui kelionėse tenka užkąsti ir šikšnosparnių, ir riešutų

RM_36

Rimvydas Širvinskas-Makalius, lietuviams leidęs įsitikinti, jog keliones galima planuoti ir turint vos kelis šimtus litų, sako, kad atostogų reikia nors trumpam atsitraukti nuo rutinos, nesibaigiančių darbų ir gauti įkvėpimo. „Visus sėkmingiausius savo projektus sukūriau atostogų metu“, – sako jis. Atostogaudamas pats įkvėpimą jis „gaudo“ ne tik grožėdamasis saulėlydžiu dykumoje ar vaikščiodamas kalnuose, bet ir ragaudamas šalių, kuriose svečiuojasi, patiekalus. Tiesa, ne visi kulinariniai eksperimentai būna labai sėkmingi.

„Atostogaudami Seišeliuose į nedidelį restoranėlį užsukome paragauti vietinių patiekalų. Jo vadovas sutiko mus entuziastingai ir pasisiūlė pavaišinti ypatingu patiekalu – „Fruit bag“. Pažodžiui versdami pavadinimą į lietuvių kalbą tikėjomės egzotinių vaisių krepšio. Tai, ką gavome, buvo paukštis, mintantis vaisiais. Tiksliau, šikšnosparnis, – juokiasi Makalius. – Skonis kaip lietuviškos vištienos, bet vien prisiminus, ką valgiau, nukrečia šiurpas.“ Kita vertus, yra šalių, į kurias jam norisi grįžti ne vien dėl gražios gamtos ar miestų, bet ir dėl maisto. Viena iš jų – Graikija ir jos salos. Visai neseniai kelionių entuziastas atrado ir kaimynų – latvių, estų virtuvę. Tad įdomių kulinarinių patirčių galima gauti ir visai šalia.

Nors atostogaujant dažnam visų pirma norisi gero, pernelyg nuo miesto centro ar paplūdimio nenutolusio viešbučio, mėgautis vaizdais ir patirti kuo daugiau įspūdžių, vienas svarbesnių sėkmingos kelionės dalių yra ir maistas. „Jo nevertėtų pamiršti. Ypač jei rengiatės į pažintinę kelionę būtina pagalvoti apie tai, kaip maitinsitės. Dažnai būna, kad keliautojai valgo tik du kartus – anksti ryte pusryčiauja viešbutyje ir prisikemša skrandį vėlai vakare. O tada jau skundžiasi pilvo skausmais, jaučiasi prastai, būna, kad ir pas gydytojus tenka apsilankyti“, – sako kelionių ekspertas.

Anksčiau daug dėmesio mitybai kelionėje neskyręs, dabar Makalius į lagaminą jau įsimeta ir vieną kitą užkandį. „Kartą kelionėje nevalgiau 2 dienas. Su draugais Egipte džipais keliavome po dykumą. Pirmą dieną nuo įspūdžių pertekliaus maistą pamiršom, o antrą – dykumoje, kaip ir buvo galima tikėtis, tiesiog neradome parduotuvės. Tad ir keliaujantiems patariu įsimesti greit alkį malšinančių užkandžių. Tinka riešutai ar džiovinti vaisiai. Jie neužima daug vietos, bet greitai suteikia energijos. Be to, užkandžiai gelbsti, kai reikia kovoti su noru alkį malšinti greitojo maisto restoranuose“, – juokiasi Makalius, pastaruoju metu vis didesnį dėmesį skiriantis sveikai mitybai ir sportui. Jo lagamine dažniausiai galima rasti pakelį 1GO riešutų, džiovintų vaisių ir sėklų mišinio, pritaikyto vienam užkandžiui.

Kita vertus, ne pirmus metus keliones organizuojantis vaikinas sako, kad prisikimšti lagaminą maisto neverta. „Dešrų paltis ir lietuviškos duonos kepalėlius palikite namie. Paragaukite vietinio maisto, užsukite į vietos turgelius – pažinkite šalį ir per skonio receptorius!“, – pataria jis.

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
ananasai2 1GO DŽIOVINTŲ VAISIŲ IR SĖKLŲ MIŠINYS 395 7,2 67,9 61,7 10,1 3,4 1,8 0,5
Razinos2 1GO DŽIOVINTŲ UOGŲ MIŠINYS 320 2,9 75,6 71,5 0,5 0 1,0 0
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.