Pistacijos “storina” ir kiti užkandžiavimo mitai

pistacijos

Per pastaruosius 30 metų kasdienio užkandžiavimo padaugėjo beveik 25 proc. Užkandžiai tapo kasdienės dietos dalimi, o 10 val. ryto bei 3 val. popietiniai užkandžiai – pasidarė itin reikšmingi sveikos mitybos plane. Tai puikus būdas papildyti savo mitybą, tačiau reikėtų nepamiršti, jog ne visi užkandžiai yra vienodai naudingi. Atskleidžiame Jums pagrindinius mitus apie užkandžiavimą:

Mitas nr. 1: „Riešutai storina“. Priešingai – riešutuose labai daug maistingųjų medžiagų ir jie gali būti puikiu, širdžiai naudingu ir sveiku užkandžiu. Nemažai žmonių riešutus iš savo raciono išbraukia stengdamiesi atsikratyti antsvorio, kadangi mano, jog juose esantis riebalų ir kalorijų kiekis lieknėjimo pastangas pavers niekais. Tačiau riešutų mėgėjai žino ir džiaugiasi – net vienas riešutas gali būti puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis, taip pat – gali padėti suvaldyti ir antsvorio problemą. Pavyzdžiui, pistacijos dažnai vadinamos „liesaisiais riešutais“, kadangi iš visų riešutų, jose yra mažiausiai kalorijų ir riebalų.

Mitas nr. 2: „Užkandžiai yra nesveikas maistas“. Tikrai ne visi užkandžiai yra netinkami. Pasitraukti reikėtų nuo „tuščių“ kalorijų įvairiuose riestainiukuose ar traškučiuose ir rinktis daug maistingųjų medžiagų turinčius užkandžius, pavyzdžiui, pistacijas, kurios padės organizmą užpildyti būtinais vitaminais ir mineralais. Beje, vienoje iš Harvardo universiteto studijų teigiama, kad kasdien suvalgyta sauja pistacijų gali turėti įtakos ilgaamžiškumui!

Mitas nr. 3: „Užkandžiavimas sugadins apetitą“. Mėgaujantis tokiais užkandžiais kaip pistacijos, jie ne tik nesugadins apetito, bet ir padės įveikti alkio jausmą. Šiuose riešutuose gausu baltymų, riebalų ir ląstelienos – visos šios medžiagos sudaro puikų ir subalansuotą užkandį, kuris suteikia kur kas daugiau sotumo nei sunkiųjų angliavandenių kupini riestainiukai ar bulvių traškučiai.

Mitas nr. 4: „Norint geriau kontroliuoti svorį, užkandžių reikia vengti“.  Jei norite sukontroliuoti savo kūno svorį, užkandžiaujant reikėtų nepamiršti vieno dalyko – stebėti, kokį kiekį užkandžių suvalgote. Vienas iš būdų tai padaryti – užkandžius sudėti į atskirą dubenį, o ne valgyti iš viso pakelio. Taip geriau matysite kiek jų suvalgote.

Mitas nr. 5: „Užkandžiavimas prilygsta nusižengimui“. Apie užkandžius mąstykite kaip apie dalį savo kasdienės dietos, ne kaip apie nusižengimą. Užkandžiuose esančias kalorijas galima nesunkiai įterpti į nustatytą sveikos mitybos dienos planą ir neviršyti numatytos kalorijų ribos. Pavyzdžiui, pasirinkus tokius sočius riešutus kaip pistacijos ir suvalgius apie 30 riešutų, organizmas gaus tik apie 100 kalorijų.

Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.